tisdag 30 mars 2010

Ett långt inlägg om ett hemskt barnhem

Då var jag igång igen. Gråter som en unge.
Jag har precis sett en dokumentär på Tv4 om ett barnhem för mentalt- och fysiskt handikappade i Bulgarien, Mogilino Social Care. Det var helt fruktansvärt.
Det var barn som bara var blinda eller döva - helt utan andra handikapp.
Det var barn som hade lätt autism och svår.
Det var barn med Downs syndrom och barn som var sängbundna av sina utvecklingsstörningar och sjukdomar.
De levde under fruktansvärda förhållanden, de var så undernärda att det dog flera barn varje månad. (Fast maten var kanon, och föreståndaren skulle själv kunna tänka sig att bo där !?)
En stum pojke som fick hjälpa en vårdare med tvätt och liknande fick stryk.
Barnen tog mat (eller det som dom kallade mat) från varandra.
De fick vara inne hela tiden, de fick ingen stimulans, ingen sjukgymnastik och ingen i personalen var utbildad. På natten fanns det en person på plats, och barnen var inlåsta hela nattpasset, 12 timmar.
Personalen ansåg att deras uppgifter var att tvätta, byta blöja och mata barnen. De tillkallade bara läkare om ett barn brytit ett ben (vilket dom gjorde eftersom de var helt förtvinade och undernärda) eller om de hade hög feber. De ansåg inte att de var döende. De mådde bra för dom hade ju i alla fall inte lunginflammation.

Jag är så jävla upprörd. Jag tror dokumentären spelades in 2006. När jag googlade barnhemmet nu så fick jag upp en artikel där det står att barnhemmet stängde efter att BBC sänt dokumentären. Barnen har omplacerats i specialiserade boenden och blivit adopterade.
Fy fan vad skönt, detta ska inte kunna hända i ett EU-land. Hur kan en regering helt skita i något sådant ? BBC skrev till regeringen och krävde att de skulle inspektera hemmet och göra något åt det. De svarade att allt var i sin ordning och att de inte skulle lägga några resurser på det.
Hade inte hemmet redan stängt så hade jag tagit med alla sjukvårdare och barnskötare jag känner, åkt dit och styrt upp skiten !
Något som gör mig ännu lite mer förbannad är att programmet inte ens finns med i Tv4's programtablå. Det hette i alla fall något med Specialfall:.

Här är artikeln, det finns säkert mer men jag kan inte googla för jag är så jävla ARG !!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar