tisdag 27 april 2010

Vad gör man om man hittar en katt?

Här kommer min kurs i hur man beter sig om man hittar en katt.
Är den bortsprungen och i så fall, vad gör man då ?
Om du ser en katt du aldrig sett förut i din trädgård eller i ditt område så betyder det INTE att den är bortsprungen. Du kanske bara aldrig sett den förut eller så har den kanske vidgat sina vyer och provpromenerar i ditt område. Om katten beter sig oroligt, håller sig till ett litet område under längre tid (alltså dagar, inte timmar), kanske jamar oroligt, verkar hungrig, så kanske man ska börja tänka på att kolla upp katten.
Katter är olika, liksom människor. En del katter är skygga av naturen, både när den känner igen sig i ett område och när den är vilse. Andra katter gillar människor och kommer fram och hälsar, vare sig den är vilse eller ej.
Tänk också på att okastrerade hankatter kan gå väldigt långa sträckor i jakt på en honkatt att para sig med. Förmodligen hittar den hem igen när den gjort vad den ska.
Misstänker du att katten är vilse/bortsprungen, så kolla om den har ett halsband med adresslapp i. Har den det så kontakta ägaren. Katten kan också ha en tatuering i örat. Tatueringen är en kombination av siffror och bokstäver, och är katten tatuerad så finns den i Sveraks register. Du kan hitta kontaktinformation till ägaren genom att gå in på www.sverak.se och fylla i tatueringsinformationen. Ring en veterinär om du undrar hur du ska göra. Man kan säkert kontakta polisen om man har frågor om bortsprungna djur också.
Tänk på att inte mata andras katter hur som helst. Detta ska man tänka på av olika anledningar. Om man matar en främmande katt så kan katten strunta i att leta upp sitt riktiga hem, och det finns i det flesta fall en ägare som saknar sin kattkompis och vill ha hem den. Eller så kommer den ge sig ut på samma utflykt fler gånger eftersom den vet att det finns mat hos dig. Det finns också risk för att katten vanligtvis äter specialmat av olika sorter (pga sjukdom etc), och att få fel eller dålig mat under längre tid kan göra katten väldigt sjuk. Vad man ska ge till en katt man inte känner till kan man också fråga veterinären om.
Om du tar in en katt i väntan på ägaren eller dyl. stressa den inte. Håll små barn i från den, en katt klöser och bits om den känner sig hotad, speciellt om den inte är van vid barn. Känner man inte katten så vet man ju heller inte hur den beter sig, så låt inte barnen leka med den, om inte katten är lugn och kommer till dem.

Jag är ingen expert, så ring en veterinär eller någon som har koll om du är osäker. Det är dock dumt att göra något förhastat om en katt inte alls är bortsprungen utan bor en gata bort, vilket var fallet igår när några ungar plockade in Laser för att dom aldrig hade sett henne förut.
Det mesta är nog sunt förnuft, men det verkar finnas folk som inte har ett sådant. Det hände egentligen inget i det här fallet, förutom att jag blev arg för att ungarnas morsa inte hjälpte till och att katten kom tillbaka utan komplett halsband för att dom inte byggde ihop det igen.

Så, nu kan jag ju hoppas att detta kommer upp ifall någon googlar ämnet. Och så fick jag lite utlopp för min surhet.
Tack för mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar